.

.

2014. február 15., szombat

Viszonylag hamar megértettem, hogy mi a különbség sajnálat és együttérzés között.
Ha sajnálat van bennem, akkor túl sokáig nem tudok létezni a kórházban, anélkül, hogy bele ne gebednék.
Az első időkben volt olyan este, amikor úgy éreztem, négykézláb érek haza, a harmadik emeleti lakásba.
Emlékszem, egyik szerda délelőtti találkozásunkon arról beszélgettünk a kollégáimmal, hogy ki mikor "sokallt be". Egyikük arról mesélt, hogy a látványtól kirohant a kórteremből, és az épület előtt lefeküdt a földre. "Na jó, kicsit elájultam",bökte végül ki bocsánatkérőleg. Mintha szégyellni kellene.
Úgy esett, hogy ugyanezen a napon az egyik kórházban beszélgetés közben egy idősebb hölgy -csak úgy mellékesen, mert épp a hogylétéről volt szó- megmutatta a frissen amputált lábát. Már ami maradt belőle.
Velem fordult egyet a szék, bár amúgy négy (egész) lába volt és igyekeztem egyenesen ülni. "Most biztosan undorodik tőlem", mondta a beszélgetőpartnerem. Dehogy, egyáltalán nem, bizonygattam, és közben azért imádkoztam, hogy ne látsszon rajtam semmi ilyesmi, sőt inkább az, hogy számomra ez a látvány mindennapos.
Ha ordít rólam a sajnálat, a betegek előbb-utóbb elküldenek a fenébe. Nem kérnek a sajnálatból, mert megalázza őket, áthidalhatatlan távolságot teremt köztünk. Amíg sajnálkozom, elhatárolódom tőle, hogy velem ne történhessen ilyesmi.
Meg kellett értenem, mi a test, ez a ruha, amelybe mindannyian beöltöztünk, mitől szép, fenséges, esendő, törékeny. Hogyan változik, miközben növekszik és öregszik, nyúlik és gyűrődik.
A boncolásra az egyik kórházi ismerősöm ajánlott be. Azt mondta, a boncmester nagyon mélyen hívő, kedves ember, rendszeresen elmegy a gyászmisékre is. Ez adott bátorságot valamelyest, mert különben rettenetesen féltem, iszonyodva, megmagyarázhatatlanul.
Még akkor is a kifogásokon járt az eszem, miközben az időpontot egyeztettük telefonon. Hányan leszünk, kérdeztem, mert úgy képzeltem, majdcsak meghúzom magam valahol hátul, kivárom azt a rutinszerű fél órát, aztán elhúzok, mintha ott se lettem volna.
"Hát először is kiskegyed", mondta a boncmester, "aztán a főorvos úr, én ugye, na meg az elhunyt, ha úgy veszem, úgyhogy tulajdonképpen négyen". Négy az nem olyan nagy létszám, szó sem lehetett sarokba húzódásról, sőt a főorvos azt hitte, tudományos jellegű kíváncsiság hajt, úgyhogy hosszan magyarázott és szemléltetett, és lehet, hogy tévedek, de néha mintha direkt arra utazott volna, hogy rosszul legyek.
A végeérhetetlenül hosszúnak tűnő majd két óra alatt a szelíd arcú, idős női testből gyakorlatilag vagdalt lett, már ami a belső szerveit illeti. A külső maradványokat a boncmester egész jól rendbehozta, szépen visszahajtotta a felgyűrt arcot, letörölgette a testet, összeöltögette a vágásokat. Mikor elmentem, még mindig nagyban dolgozott. A mozdulataiban a szakszerűség biztonsága mögött egy sajátos gyengédség volt, tiszteletadás, miközben vágott és varrt.
Igen, ott volt benne az együttérzés.
Az együttérzés sérülékennyé tesz, mert összekapcsol a másikkal.
Ha azt mondja: "most úgy megkönnyebbültem", akkor biztosan tudhatom, hogy a terheiből le tudott tenni valamit. Rajtam áll, hogy én cipelem-e tovább ezt a csomagot vagy leteszem. Ha nem figyelek oda, akkor vonszolom magammal, akár bele is betegedhetek. Szereplőnek lenni sokkal kockázatosabb, mint kívülállónak. És egy idő után dönteni kell, hogy melyiket választom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése