.

.

2015. május 13., szerda

"Kedves  ........!
Leveled utolsó mondatainál jöttem csak rá, hogy a gratulációnak tulajdonképpen az ellentétét szeretted volna kifejezni...
Én ugyanis valóban nagyon büszke vagyok, hogy hét évig tartó hosszú folyamat eredményeként végre magam is szervezhetek csoportot.
Nagy anyagi haszonról egyelőre nem tudok beszámolni, mert hosszú éveken keresztül jóval magasabb óradíj ellenében a saját zsebemből finanszíroztam a tanulásomat.
Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy mind a képzésben, mind pedig az ahhoz tartozó szupervízióban a legkiválóbb magyar szakemberek vezetésében lehetett részem.
Hittudományi Egyetemünkön -sajnos- semmiféle pasztorálpszichológiai képzést nem kaptam, tudomásom szerint ma már sokkal jobb a helyzet ezen a téren.
Szóval sokkal később, kórházlelkészként a Semmelweis Egyetem mentálhigiénés képzésének keretein belül ismerkedtem meg mélyebben a pasztorálpszichológiával - ennek a képzésnek volt az egyik része a pszichodráma, amelynek személyesen is sokat köszönhetek.
Megérthettem  azokat a belső folyamatokat, amelyek évek óta zajlottak bennem, évek óta tartó kényszerpályákról nyíltak kiutak számomra.
Ezekért a történésekért pedig elsősorban Istennek vagyok hálás, aki a dráma útjára vezetett.
A pszichodráma és a bibliai alapvetés számomra nem "vagy-vagy", nem egymást kizáró, hanem épp ellenkezőleg: egymást megerősítő tényezők.
Egy kicsit olyan volt számomra a felvetésed, mintha azt kérdeznéd tőlem, hogy ha elfogadom a bibliai alapvetést, akkor miért szedem be a C vitamint? Miért kapcsolom be a biztonsági övet? Miért olvasok kortárs irodalmat? Miért használok számítógépet a munkámhoz, mikor az van a bibliában, hogy arcod verejtékével eszed a kenyered...?
Mivel a pszichodráma elsősorban módszer, amelynek keretében belső konfliktusokat, élményeket dramatikus formában jeleníthetünk meg,és J.L. Moreno nem a kitalálója, hanem a felfedezője és mondjuk úgy, rendszerezője volt mindennek, azért nem túlzás, ha azt állítom, hogy magában a bibliában is vannak pszichodramatikus mozzanatok. Amikor a szereplők a pszichodráma módszerét használták fel ahhoz, hogy még erőteljesebben kiábrázolják az üzenetet, amit át szeretnének adni.
 Például amikor Jeremiás a fazekas munkáját szemlélve, a képlékeny agyaggal szinte azonosulva éli át, hogy Isten kezében mennyire alakíthatók vagyunk. Amikor Nátán próféta belehelyezi a gonosz szomszéd szerepébe Dávidot: "Te vagy az az ember!"
Amikor Jézus különböző karaktereket jelenítve meg előttünk arra késztet bennünket, hogy mi döntsük el, melyikhez soroljuk magunkat: a farizeushoz vagy a vámszedőhöz, a tékozló vagy az otthonmaradt fiúhoz, az ég madaraihoz vagy a mező füveihez, a négyféle talajhoz, akik a vetőmagot befogadják - és még sorolhatnám.
Kapaszkodj meg, de ki merem jelenteni, hogy a legnagyobb pszichodramatista maga a Szentlélek...
Talán hosszadalmas vagyok, de úgy érzem, az őszinte aggódás vezetett téged ahhoz, hogy írj nekem.
Szeretnélek bátorítani arra, hogy tudj meg többet a pszichodrámáról, ha lehet saját személyes tapasztalat által.
Nagyon ajánlom a bibliodrámát, amely kifejezetten bibliai tartalmakat hoz nagyon közel hozzánk.
Talán a személyes élmény meggyőz majd téged egy másfajta véleményre.
Üdvözlettel: B.É."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése